G-C74FT77FHY
"Meditation is the journey from sound to silence, from movement to stillness, from a limited identity to unlimited space."
Sri Sri Ravi Shankar
Ik heb in 1997 in Los Angeles een afspraak voor een interview gemaakt met Lucia Rijker. Zij is een Nederlandse professioneel bokser die furore maakt in Amerika. Niet alleen in de boksring maar ook op het filmdoek. Ze breekt jaren later door als actrice in Rollerball. Haar grootste succes in de Amerikaanse entertainmentindustrie is haar rol in de film Million Dollar Baby, geregisseerd door Clint Eastwood (2004).
Tennisfotograaf Rien Hokken heeft een grote kaart van Los Angeles op schoot naast mij in de auto. Hij navigeert naar het juiste adres in Beverly Hills. Het is rond het middaguur als we het appartement van Lucia hebben gevonden. Ik parkeer de auto, Hokken haalt zijn fotoapparatuur uit de auto en we bellen aan bij het adres dat Lucia Rijker mij heeft verteld door de telefoon.
Lucia doet open. We zijn een beetje vroeg. Rijker verontschuldigt zich en zegt dat ze eerst nog wil chanten voordat we haar kunnen interviewen. We kunnen rustig op haar zitbank plaatsnemen, zegt ze. Hokken en ik kijken elkaar wat verbaasd aan; chanten? In de hoek van haar appartement heeft Lucia een altaartje staan met een Boeddhabeeld. Ze steekt wierook aan en gaat op een kussentje in een kleermakerszit voor het altaar zitten. Ze begint te chanten. Ze zingt een bepaalde tekst en herhaalt deze keer op keer.
Ik vraag me af hoelang dit gaat duren. Tijdens het chanten beweegt Lucia haar bovenlichaam heen en weer richting het altaar. Ze lijkt in een soort trance te komen. We zitten doodstil op de bank. Hokken besluit een foto te maken van dit unieke tafereel. Hij pakt zo geruisloos mogelijk een lens uit zijn tas en draait deze op zijn camera. Het klikken van de camera bij het nemen van de foto’s is goed hoorbaar, maar het lijkt Lucia niet te storen. Na een minuut of twintig wordt het stil in het appartement. De professioneel bokser en actrice zit een tijdje roerloos voor het altaar in een wat gebogen houding. Opeens staat ze op. Ze kijkt ons vriendelijk aan en komt tegenover ons zitten. Het interview kan beginnen.
De ‘zweverige’ mening over meditatie bestaat nog steeds. Het is makkelijker te zeggen: ‘We spreken af nadat ik naar de sportschool ben geweest’, dan te zeggen: ‘Ik zie je wat later want ik wil eerst nog mediteren’. Maar de acceptatie groeit met de dag en dat komt omdat meer en meer mensen gaan inzien dat mediteren een wezenlijk onderdeel is van een gelukkiger leven met minder stress. Daarbij gebruiken we trendy omschrijvingen als mindfulness of clear your mind training om het gangbaarder te maken.
Er zijn veel misverstanden over mediteren. Eén van de meest gangbare is dat we tijdens het mediteren aan niets moeten denken. Daarnaast bestaat er een ideaalbeeld dat meditatie alleen effect heeft als we in een lotushouding zitten op een rots aan de kust van de Atlantische Oceaan of in een blokhut op het strand van Bali.
Veel benamingen voor meditatie zorgen vanzelf al voor een vorm van effectbelang. We moeten er wel op vooruitgaan, want waarom spenderen we anders onze kostbare tijd aan stilzitten? We moeten er in positieve zin wel wat van merken. We mogen ook niet onrustiger worden van meditatie, want we doen het juist om rustiger te worden. En als we mediteren, moeten we dat minstens een half uur doen wil het ‘effect’ hebben.
Er zijn geleide meditaties, er is transcendente meditatie en de Covid-periode heeft online bijgedragen aan een veelvoud van andere benamingen en meditatieoefeningen.
Jan.